Skip to content

SEE YOU, voor persoonlijke verwerking of consultatie Traumaseksuologie TRAUMA IN CONTEXT

TRAUMA IN CONTEXT

Ben jij een betrokken doelgerichte fijnzinnige individuele Ggz´er, relatietherapeut /seksuoloog die mensen helpt met een seksueel misbruik verleden? Ben jij op zoek naar nieuwe inspirerende behandelinterventies naast EMDR of Narratieve Exposure Therapie (NET)? Dan is Trauma in Context voor jou een aanrader!

Binnen Trauma in Context benutten we de inzichtgevende opstellingen vanuit de Traumaseksuologie (Peter John Schouten) en onderzoeken we de traumatische herinneringen aan de hand van ‘3-Dimensionale Traumaopstellingen’. We visualiseren het ‘plaats delict’ waardoor alle zintuigelijke herinneringsfragmenten ontsloten kunnen worden (zien – horen – voelen- ruiken – proeven & denken). Zodat de gekwetste mens, diens lijden in de context kan plaatsen en kan voorzien van betekenis (Viktor Frankl). Het ‘schuldgoed’ omvat het ‘schuldbesef’ met het ‘weten’ van de eigen betrokkenheid in de traumascènes met die Ander (pleger). Met een bewustzijn dat zoekt naar ‘heling en herstel’. 

Het mooie van de Traumaseksuologie is dat de psychodrama constructen taal en inzicht geeft voor de eigen gedrags- en belevingsdynamiek: na het diepe verraad binnen de menselijke relaties. Met de ‘bezette interne structuur’ en het ‘plaats delict’ kan teruggekeerd worden naar dat ‘ene moment’. Daar waar de ‘impact’, ‘shock’ en ‘overleving’ begon. En daar waar de verwrongen angstige en ontwijkende hechtingsstijlen ontstaan. Het ‘angstige bevroren NEE’ tegenover alles en iedereen: dé over- & underregulated distress.

Trauma in context:

– Staat stil bij de onbevattelijke impact en grote gevolgschade van seksueel misbruik.

-️ Geeft nieuwe contextuele inzichten en narratieven in de traumascène(s)

-️ Versterkt zelfregie en herstelt de onbevangen vrije NEE en de vertrouwende JA.

Als fijnzinnige therapeut kan je via Trauma in Context op een zachtere maar zeer doeltreffende manier de Traumasporen bij je cliënt nalopen en deze helen. Het doorwerken van de traumascènes geeft veelal nieuwe aangrijpingspunten voor EMDR danwel Narratieve Exposure Therapie. Om weer voelend mens te zijn in verbinding met jezelf en anderen.

Nieuwsgierig?

Kom naar één van onderstaande trainingsdagen Introductie Traumaseksuologie of Verdieping met casuïstiek.

TRAINERS

Manon Volkers, psycholoog / seksuoloog / EFT-relatietherapeut & Arie Belo, verpleegkundig specialist ggz, www.belocare.nl

Trainingsdag: 09:30u – 16:30u

Kosten: 435,- euro incl. eenvoudige lunch

Locatie: Museumwerf Vreeswijk (Nieuwegein ~ Utrecht)

Opgeven? via mail.

DATA 2025

Introductie Traumaseksuologie

✔️Zaterdag 17 mei

✔️Maandag 26 mei

Verdieping met casuistiek

✔️ Maandag 7 juli

 

Introductie Traumaseksuologie

✔️ Maandag 29 september

✔️ Zaterdag 4 oktober

Verdieping met casuistiek

✔️ Zaterdag 15 november

2026

Introductie Traumaseksuologie

✔️ Maandag 19 januari

✔️ Zaterdag 24 januari

SEE YOU – Specialist traumaseksuologie

Traumaseksualiteit

Traumaseksualiteit is een nieuw specialisme dat specifiek ingaat op de impact van seksueel misbruik op de gehele ontwikkeling. Bij seksueel misbruik kun je jezelf mogelijk onbegrepen voelen, jezelf schamen, schuldig voelen en hierdoor afgesloten raken. De focus staat op ‘over-doorleven’. Het leven kan zelfs perfect zijn. Niemand heeft iets door van je verleden. En als de herinneringen aan een traumatisch verleden voor jezelf ook niet meer bestaan, dan is dat niet vreemd. Een plotselinge verandering kan dan de boel opeens aanwakkeren waardoor traumaverwerking opnieuw, of voor het eerst een optie is. Het ervaren van moeilijkheden met jezelf, en/of in relaties, een afkeer ervaren of juist overmatige interesse in seks kan al langer bestaan.

Geen woorden hebben

Dat wat verwerking, van met name seksueel misbruik, veelal ingewikkeld maakt is dat er amper woorden zijn om je uit te drukken. Enerzijds omdat je de woorden niet hebt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij traumatische gebeurtenissen in de kindertijd, welke we preverbaal trauma noemen. Als we woordloos zijn, dan blijft met name het gevoelsleven een waas van verwarring. Anderzijds hebben de meeste mensen het verantwoordelijke innerlijke besef, dat de gevoeligheid rondom een onderwerp beschermd moet worden. Immers, alles wat je benoemt kan verkeerd vallen en grote gevolgen hebben: zowel voor jezelf als voor anderen. Bedachtzaamheid en moeite hebben om jezelf uit te drukken is dus heel normaal. Ook in de volwassenheid.

Verwerking

Bij SEE YOU kan je terecht voor het verwerken van het traumagoed, welke dan ook. Je krijg woorden aangereikt die te lastig zijn om te benoemen. Juist in het geval van schaamte, schuld en angst is de ´voice-over stem van de therapeut` een belangrijk houvast om naar het verhaal te kunnen kijken. Daarbij brengt de aangereikte kennis van een ´normale (seksuele) ontwikkeling`, een bewustzijnsgroei op gang om te reflecteren op de ‘gekkigheid’ van wat er gebeurde en wat je eigenlijk nodig had. Dit toenemende inzicht helpt meer grip te krijgen, ook op eventueel huidig destructief gedrag. Door te praten over de relationele, en specifiek seksuele moeilijkheden waar je last van hebt, krijg je vertrouwen in de mogelijkheden die er zijn om met jezelf en anderen liefdevolle verbindingen aan te gaan.

Seksleven opbouwen na traumabehandeling

Bij SEE YOU kan je terecht voor het opbloeien van je seksleven, nadat je elders traumabehandeling hebt gehad. Enerzijds kunnen het de partners zijn die het afwachten zat zijn. Al zo lang voelen ze zich ´in de wacht gezet` omdat hun partner vanwege PTSS niet in staat is om met hen te vrijen. Anderzijds kan het zijn dat je zelf klaar bent met het verleden! ´Ik zou me zo graag eens ontspannen willen voelen, een normaal seksleven hebben’, is een veel gehoorde uitspraak.

Hoewel traumabehandeling een intense periode is, is het goed mogelijk om naast de donkere kant, juist te focussen op de lichtpuntjes. SEE YOU helpt om verlangen naar warmte en geborgenheid aan te wakkeren en vorm te geven in je leven. En daarbij te durven vertrouwen op jezelf zodat je grenzen en behoeften kan uiten als seksuele opwinding ter sprake komt. Wat te doen met negatieve spanning als je juist iemand wilt toelaten? Tevens is er aandacht om genieten en ‘houden van’ op te bouwen, juist ook als je helemaal niets, geen enkele zin of opwinding meer voelt.

10 +
Jaar ervaring
490 +
Tevreden mensen