Skip to content

"Bij SEE YOU kan je terecht voor het verwerken van het traumagoed, welke dan ook. "

TRAUMAGOED - is de stapel met nare ervaringen die je met je meedraagt

Traumagoed, is de stapel met nare ervaringen die je met je meedraagt. SEE YOU maakt het mogelijk om de ernst en de pijn van traumatische gebeurtenissen binnen jezelf te verwerken. Lange tijd kan je het wegstoppen, maar op een gegeven moment kom je het toch weer tegen. Dat is gewoon hoe het werkt, dat is hoe het gaat.

Dat wat we een traumatische of nare gebeurtenis noemen is eigenlijk alles wat we ervaren als te veel, te snel en te vroeg op het moment dat het gebeurde. ´Iets dat je niet kon bevatten, niet kon volgen in het moment.´ Voorbeelden zijn een levensbedreigende ziekte, ongeluk, scheiding, mishandeling of seksueel misbruik. Het overweldigende van de gebeurtenis brengt verwarring met zich mee, en heeft vervolgens een impact op de gehele persoonlijke ontwikkeling. Het vertrouwen dat je had valt ineens weg, er is geen houvast meer. Belangrijk om te weten is dat je ook als omstander in een gezin of als nabestaande last kan hebben van de gebeurtenis die een voor jou geliefd persoon doormaakte.

Anders dan een heftige ervaring is de continue dreiging dat er mogelijk iets naars gaat gebeuren. Continue waakzaam moeten zijn, is een leven onder hoogspanning. Ook zulke dreiging heeft een impact op de gehele ontwikkeling. Dit kan ook invloed hebben op de seksuele ontwikkeling, lees hier meer over.

Traumaverwerking brengt het rouwproces op gang en geeft voeding aan zelfcompassie. Pas daarna ontstaat er ruimte om op een nieuw bewustzijnsniveau liefdevolle verbinding met anderen aan te gaan, en ons uit te spreken over behoefte en verlangen

SEE YOU – Specialist traumaseksuologie

Traumaseksualiteit

Traumaseksualiteit is een nieuw specialisme dat specifiek ingaat op de impact van seksueel misbruik op de gehele ontwikkeling. Bij seksueel misbruik kun je jezelf mogelijk onbegrepen voelen, jezelf schamen, schuldig voelen en hierdoor afgesloten raken. De focus staat op ‘over-doorleven’. Het leven kan zelfs perfect zijn. Niemand heeft iets door van je verleden. En als de herinneringen aan een traumatisch verleden voor jezelf ook niet meer bestaan, dan is dat niet vreemd. Een plotselinge verandering kan dan de boel opeens aanwakkeren waardoor traumaverwerking opnieuw, of voor het eerst een optie is. Het ervaren van moeilijkheden met jezelf, en/of in relaties, een afkeer ervaren of juist overmatige interesse in seks kan al langer bestaan.

Geen woorden hebben

Dat wat verwerking, van met name seksueel misbruik, veelal ingewikkeld maakt is dat er amper woorden zijn om je uit te drukken. Enerzijds omdat je de woorden niet hebt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij traumatische gebeurtenissen in de kindertijd, welke we preverbaal trauma noemen. Als we woordloos zijn, dan blijft met name het gevoelsleven een waas van verwarring. Anderzijds hebben de meeste mensen het verantwoordelijke innerlijke besef, dat de gevoeligheid rondom een onderwerp beschermd moet worden. Immers, alles wat je benoemt kan verkeerd vallen en grote gevolgen hebben: zowel voor jezelf als voor anderen. Bedachtzaamheid en moeite hebben om jezelf uit te drukken is dus heel normaal. Ook in de volwassenheid.

Verwerking

Bij SEE YOU kan je terecht voor het verwerken van het traumagoed, welke dan ook. Je krijg woorden aangereikt die te lastig zijn om te benoemen. Juist in het geval van schaamte, schuld en angst is de ´voice-over stem van de therapeut` een belangrijk houvast om naar het verhaal te kunnen kijken. Daarbij brengt de aangereikte kennis van een ´normale (seksuele) ontwikkeling`, een bewustzijnsgroei op gang om te reflecteren op de ‘gekkigheid’ van wat er gebeurde en wat je eigenlijk nodig had. Dit toenemende inzicht helpt meer grip te krijgen, ook op eventueel huidig destructief gedrag. Door te praten over de relationele, en specifiek seksuele moeilijkheden waar je last van hebt, krijg je vertrouwen in de mogelijkheden die er zijn om met jezelf en anderen liefdevolle verbindingen aan te gaan.

Seksleven opbouwen na traumabehandeling

Bij SEE YOU kan je terecht voor het opbloeien van je seksleven, nadat je elders traumabehandeling hebt gehad. Enerzijds kunnen het de partners zijn die het afwachten zat zijn. Al zo lang voelen ze zich ´in de wacht gezet` omdat hun partner vanwege PTSS niet in staat is om met hen te vrijen. Anderzijds kan het zijn dat je zelf klaar bent met het verleden! ´Ik zou me zo graag eens ontspannen willen voelen, een normaal seksleven hebben’, is een veel gehoorde uitspraak.

Hoewel traumabehandeling een intense periode is, is het goed mogelijk om naast de donkere kant, juist te focussen op de lichtpuntjes. SEE YOU helpt om verlangen naar warmte en geborgenheid aan te wakkeren en vorm te geven in je leven. En daarbij te durven vertrouwen op jezelf zodat je grenzen en behoeften kan uiten als seksuele opwinding ter sprake komt. Wat te doen met negatieve spanning als je juist iemand wilt toelaten? Tevens is er aandacht om genieten en ‘houden van’ op te bouwen, juist ook als je helemaal niets, geen enkele zin of opwinding meer voelt.

10 +
Jaar ervaring
490 +
Tevreden mensen